Impresszum

A honlap címe a “szabad ne feledd”, egy felszólítás, vagy legalábbis emlékeztető. Jelzi, hogy hozzá lehet szólni a közügyekhez, sőt, muszáj javaslatokat tenni, bírálni, eszmét cserélni, vitázni, és védekezni a liberális demokrácia felszámolásához vezető szándékok, hazugságok, tévedések, nemtörődömség és óvatlanság ellen.

A lap ideológiai szándékait tekintve liberális. A fogalmat mi a politikai közösséget érintő problémák dogmáktól mentes tárgyalásaként definiáljuk. Ez nem azt jelenti, hogy az egyes szerzőknek és írásoknak ne lehetnének határozott előfeltevéseik, de minden előfeltevésre rá lehet kérdezni, azok kritikai mérlegelés tárgyává tehetők. Vannak, akik a szabadság és egyenlőség morális elveit tartják kiinduló, mindent elbíráló normáknak, míg mások az önmeghatározás és önvédelem jogát hangsúlyoznák elsősorban. Egyesek szerint a liberalizmus univerzalisztikus doktrína, míg mások a politikai közösség fogalmát és valóságát helyezik előtérbe. Mik a liberális kérdések és válaszok korunk nagy válságaival, vagy akár belpolitikai és gazdasági dilemmákkal kapcsolatban akkor, amikor a hagyományos – konzervatív, szocialista vagy akár liberális – receptek már nem használhatók?

Várjuk az írásokat, felvetéseket, javaslatokat. Sőt, a bírálatokat és ellenvetéseket is. A stílus és kifejtés alapján közölhető hozzászólásokat politikai előfeltevés nélkül, örömmel közöljük. Fórum-rovatot azért nem indítunk, mert korunk politikai közbeszédének egyik rákfenéjét éppen az indoklást, kifejtést, elgondolkodást nélkülöző, indulat-levezető gyorstüzelésben látjuk.

 

A szerkesztőségnek szóló üzeneteket vagy anyagokat eljuttatni a szabadnefeledd@gmail.com címen lehet.

 

Felelős kiadó: On Liberty – A Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány

Felelős szerkesztő: Petőcz György