A nagy sólet partitól a Lovagias ügyik – Áron László naplója

A Lovagias ügyhöz a Múlt és Jövő 2009-es száma jóvoltából, hogy nem csak a Vígszínházban mutatták be nagy sikerrel, hanem a mozikban is 1937-ben, Székely István rendezésében, ami ugyanakkor gyűlöletet váltott ki a Turul Bajtársi Szövetségből. Törtek, zúztak, követelték, hogy az összes moziban szüntessék be ennek a ,,kereszténygyalázó” zsidó-filmnek a vetítését. Ez aztán betette a kaput a később világhírűvé vált Székely Istvánnál és az 1938-ban életbe léptetett első zsidótörvény megjelenése után, el is hagyta az országot, családjával együtt. Csoda, hogy most nem ismétlődtek meg a neó-nyilas tüntetések, mint már 2 évvel ezelőtt Alföldi Robi ellen a Nemzeti Színház előtt.

Lovagias ügy - Bajor Imre a Kabos epigon

Áron László zsínművész remek naplója. Most pár részlet 2012-ből.

2012. Szeptember 7.

Lovagias ügy a Karinthy Színházban. Hunyady Sándor művét Verebes Pista állította színpadra, amit az író 1935-ben írt a Vígszínház számára, Kabos Gyula játszotta a főszerepet Gombaszögi Ellával, Muráti Lilivel, Ráday Imrével. Ártatlan kis színdarabocska, mely bátortalanul mutatta be az akkori szegénységet, kiszolgáltatottságot az akkori nézőknek, nyilván némi humorral. Itt szerényebb szereposztással vágtak neki a sikernek Bajor Imrével, aki sajnos nem tudott ellenállni Kabos utánzásának. Balázsovits Editet dicsérhetjük és Lorán Lenkét. Lorán Lenke zseniálisan friss és szellemes, pedig már benne van a korban. Edit persze, hogy friss, hiszen még fiatal, bájos színésznő. Most azért jól szórakoztunk.
Annyit feltétlenül hozzá kell tennünk a Lovagias ügyhöz a Múlt és Jövő 2009-es száma jóvoltából, hogy nem csak a Vígszínházban mutatták be nagy sikerrel, hanem a mozikban is 1937-ben, Székely István rendezésében, ami ugyanakkor gyűlöletet váltott ki a Turul Bajtársi Szövetségből. Törtek, zúztak, követelték, hogy az összes moziban szüntessék be ennek a ,,kereszténygyalázó” zsidó-filmnek a vetítését. Ez aztán betette a kaput a később világhírűvé vált Székely Istvánnál és az 1938-ban életbe léptetett első zsidótörvény megjelenése után, el is hagyta az országot, családjával együtt. Csoda, hogy most nem ismétlődtek meg a neó-nyilas tüntetések, mint már 2 évvel ezelőtt Alföldi Robi ellen a Nemzeti Színház előtt. Természetesen, akkor és most sem látta a csőcselék sem a mozit, sem a színházi előadásokat.
Másnap Salamon Palit látogattuk meg Katona József utcai lakásában, illetve ez a lakás Edité. Pali már 82 éves, jól tartja magát, délceg. Napokban operálták csípőprotézissel. Fölolvasott most készülő regényéből. Meglepően jó olvas. A Sorel ház a fő műve. Lehet, hogy újra olvasom.

Szeptember 10.

Azóta is nyaralunk, szép az idő, Andrissal változatlanul nulla a kapcsolatunk, most már Eszternek is elege van ebből a cirkuszból.

Szeptember 18.
Régen jártunk moziba, ma a Mammutban Meryil Streep, Tommy Lee Jones főszereplésével, tanulságos filmet láttunk. Amit még mindig tudni akarsz a szexről címmel. Bár nekünk a szexel nincs még gondunk, az egymásra való odafigyelés mégis fontos feladatunk. Nem vígjáték, de mindenképp szórakoztató, bár léteznek olyan párok szép számmal, akiknek nyomasztó lehet a szembesülés a nemelsülésssel!
Szégyellem, de elfelejtettünk elmenni Ros Hasanára. 5772-73. Fuj. Milyen zsidó vagyok én?
Beadtam nyáron a Naplót az Ulpiusba, még nem reagáltak, Aczél Bandi szólt Réz Andrásnak, hogy figyeljen oda az elolvasására!

Szeptember 21.
Tegnap este nagy sólet-partit adtunk kis lakásunkban, velünk együtt tízen voltunk. Mindenki jól érezte magát, tetszett a ,,lakberendező” nőm munkája és a főztünk. Ettek ittak, jól érezték magukat. Ez volt az első csapat, az arany csapat. Sándor Gyuszi, Jutka, Deák Gabi, Szilvi, Komlós Peti, Zsuzsi, Nagy Mari, Árpi. A második aranycsapat is várja a meghívást, de még várjon, mert anyagilag is kimerítő egy vállalkozás. Még este elmosogattunk, pakoltunk, ma későn keltünk, semmi dolgunk. Mindenki kérdezte, van-e már színházam? Van a fenét, rossz rá gondolnom, hogy mások már próbálnak valamilyen szerepet. Sőt még a jó ötletemet is elfelejthetem, ugyanis Karinthy Frigyes, Bőhm Aranka és Déri Tibor életéből szándékoztam írni darabot magamnak, de Székhelyi Jóska, illetve Murányi Péter író, gyorsabb volt nálam. Kár. Ha évekkel előbb elolvasom Karinthy Marci Ördöggörcsét, akkor…..!?
Ma, szombaton várjuk a maradék sóletre Esztert, Lacit és természetesen Andrist. A sólethez finom tyúkhúslevest, sóssüteményt és tiroli rétest tálalunk, borral és isteni pálinkával!

Most sem jött Andris, de még arra sem méltatott, hogy lemondja a meghívásomat. Szomorú vagyok. Még mindig nyárias az idő.

Október 3.
Sanyitól rossz híreket hallottam. Rámászott az adóhivatal, 300.000 dollárt követelnek rajta. Nem tudom a részleteket, de megfellebbezte, ezért az ügyvédnek és a könyvelőnek is rengeteg pénzt kell fizetnie. Attól tartok, jobban járna, ha szó nélkül befizetné, elfelejtené, túl lenne rajta, mert ezek nem tévednek Amerikában, és már nálunk sem. Utoljára, nincs kizárva, nekem sikerült 20 évvel ezelőtt győzedelmeskednem fölöttük. Még zárolhatják az összes számláját is! Ha előbb meséli el, lebeszélem erről az akciójáról. Elveszti, mint a másik két perét is.

Október 5.
Premier az Örkény Színházban! Liliomfi.
Szigligeti Ede színdarabját dolgozták át a Mohácsi testvérek. Az átköltés kitűnőre sikeredett, bár én nem vagyok nagy híve ezen megoldásoknak. Mohácsi János magas fokú humorérzékkel állította színpadra a szóviccekre épülő művet, kellő finom politikai áthallásokkal fűszerezve azt. A színészek pontosan játszottak, poentíroztak, közülük is kiemelkedet Gálfi László, akit még sohasem láttam ilyen jónak, pontosabban kitűnőnek. Tanulság: senkit sem szabad idő előtt – halála előtt -, leírni, mert nem tudni mikor, milyen konstellációban bújik elő a zsenialitás! Jól szórakoztam Koltai Tamással együtt, tőle kaptam a jegyet, kár, hogy Anikó nem jött velem, volt még mellettem 1 szabad hely.
Gondoltam, kárpótlásként elviszem moziba Woody Allen legújabb filmjére, a Rómának szeretettelre, de ráfáztunk, mert dögunalomba torkollott, dacára a gyönyörű Penélope Cruznak, Alec Baldwinnak és a szép római utcáknak.

Október 11.
A könyvelőm elszámolta az adómat, be kell még fizetnem 168 ezer forintot az év végéig.
Mostanában sokat fogunk színházba járni, holnap pl. a Belvárosi Színházba, a Jadviga párnájara. Ha találkozunk Závada Pállal, bemutatom neki Anikót, mint Palkovics-lányt! Szombaton a Vígbe, Brecht – Jó embert keresünkjét nézzük, aztán Pintér Bélára megyünk novemberben. Sajnos sokba kerül már a szakmai jegy is!
A király beszéde életrajzi regényt olvastam, ennél jobb a belőle készült film, nem véletlenül kapott Oscar díjat. Ez a VI. György király, nem volt egy despota ember, hallgatott az alattvalóira, sőt szerette őket. Amikor a beszédét kinyomtatták, úgy volt, hogy 15 millió példányban sokszorosítják és elküldik postán az emberekhez, de aztán kiszámították, hogy ehhez több tonna papírra lenne szükség és legalább 35000 fontba kerülne. Lemondtak róla. Bezzeg a mi mostani miniszterelnökünk állandóan levelez a néppel. Akkor 1939-et írtunk és háború volt. Hogy most mi van, arról jobb nem is beszélni. Akkor reménykedni lehetett, hogy egyszer véget ér a háború, de ennek, ami most van, mikor lesz vége?

Áron László naplójának korábbi részei itt olvashatóak