Hallgatás, az ország tönkretételéig

„Az állítás olyan röhejes, hogy szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá” – nyilatkozta Frans Timmermans, az uniós intézmény első alelnöke. A megjegyzés Orbán sorosozós handabandáiról szól. S valóban sajnáljuk szegény biztost, hogy ilyen alpári dolgokkal kell foglalkoznia. Ugyanakkor, bátran kijelenthetjük, hogy aggasztó. Nem Orbán hazugság-rendszere, mert az nem újdonság, hanem a mentalitás, amit a holland biztos megjegyzése tükröz. Pláne, hogy a magyar ellenzéki politikusok is osztani látszanak ezt az attitűdöt.

Valóban lealacsonyító, nívótlan, borzalmas munka lehet Orbánék hazugságaival foglalkozni. De a politikus munkája ilyen: a hazugságokkal foglalkozni kell, máskülönben a valótlanság eluralkodik, egyeduralkodóvá, ténnyé, és már-már igazsággá válik. Pontosabban, világlátássá. S ha azzá vált, már hiába magyarázzuk, hogy semmi köze a valósághoz, hiszen a hit lesz a valóság.
A magyar ellenzéki pártok és politikusok minden számonkérésnél elmondják, hogy igazságtalanok a vádak, hiszen ők mindig szóba hozzák és elutasítják a gyalázatot. S erre az állításukra fel is tudnak mutatni sajtóközleményeket, ATV-s interjúkat, megszólalásokat.

Csakhogy mindezzel csak magukat igazolják. Valódi hatásuk nincs, hiszen nem ütik át a közéleti apátia falát

.
Vagyis annyi, mintha nem is lennének. A következmény pedig az, hogy nincs hallható ellenzéki beszéd, nincsenek hallható válaszok Orbánék tudatosan eltervezett hazugságaira. A közéletben uralkodóvá válik a demagóg otrombaság. Egyszólamú a magyar közélet: mintha nem is létezne más vélemény, és mintha nem is lenne ellenzék.
Nehéz bejutni a médiába, mondják erre az ellenzékiek. Ez igaz, de azért nem csak erről, hanem valamilyen tudati gátlásról is szó van. Amennyiben egy egyoldalúan kommunikációra koncentráló demagóg hatalommal állnak szemben, akkor fel kell venni a kesztyűt. Nem úgy, hogy ellen-hazugságokat gyártanak, hanem azzal, hogy eljuttatják saját hangjukat a választókhoz. A demagóg hatalomnak mindig egy-két leegyszerűsített üzenete van. S ha ez a helyzet, akkor az ellenzéknek minden fórumon és mindig ezt az egy-két vezér-üzenetet kell értelmesen és ismételgetve cáfolnia. Az igazságnak van ereje: ha eljut az emberekhez, akkor előbb-utóbb hatni is fog. Ma az ellenzéknek csakis Orbánék tusnádfürdői szellemi ámokfutásának cáfolatával kellene foglalkoznia. Referencia-beszédekre várunk, amelyek nagyszabásúan, demonstratívan elmondják a megtévesztésről, hogy megtévesztés, és azt is, hogy mit szolgál. Nem sajtóközleményekre várunk, hanem igazi megjelenésekre, szónoklatokra, és a téma folyamatos életben tartására mindaddig, amíg ki nem alakul az egybeszédűség helyén egy legalábbis kétbeszédű állapot.
Mindmáig nem történt meg a válasz Orbán Brüsszelt, Sorost, a médiát és a migrációt egybefonó állítás-rendszerére. Nem hallottunk vele szemben rendesen megfogalmazott cáfolatot, és ellentételezést. Mindmáig nincs olyan ellenzék, amelyikről elhihetnénk, hogy van a fejükben valami. S ebben a helyzetben Orbán sajnos mindent visz, és vinni fog. Egészen az ország teljes tönkretételéig.