Egy süni – azaz sajátos nevelési igényű egykori diák – gondolatai

Annak idején én is olyan voltam, mint a karácsonyfa: "diszes". Diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia - nálam minden játszott. Az első négy osztályban szín jeles voltam, majd átkerültem a Deák téri Evangélikus Gimnáziumba, ahol négy év kínszenvedés után az igazgató közölte a szüleimmel, hogy eltanácsol, mert "selejt" nem kell a Deák térre.

Ekkor választottam szabad akaratomból a Vajda János Újreál Gimnáziumot. A mai napig végtelenül hálás vagyok ennek az iskolának, amely kimondottan nyitott volt a tanulási zavarokkal küzdő tanulók integrációjára, és főleg Békés Panni néninek, a történelemtanáromnak, aki egyben a “diszes” gyerekek ügyeiért felelt. A nevelési tanácsadó matematikában megmentett a buktatás lehetőségétől és engedélyezte, hogy az írásbeli dolgozatokat számítógépen írhassam.

A szorongásoktól megszabadulva, diákönkormányzat elnök lettem, és egyébiránt folyamatosan kiváló tanulóként színjelesre tettem le az érettségit – történelemből emelt szinten értem el 97%-ot, a legjobb eredményt az országban abban az évben. Ja, és már 10. osztályban EU-s nyelvvizsgát tettem angolból, így angolórákon pingpongozhattam és közben nem izgatott, hogy nem tudom megkülönböztetni egymástól a tangens és cotangens függvényeket.

Slusszpoén: a mai napig nehézkesen tudok készpénzt felvenni bankfiókban, mert diszgráfiásként képtelen vagyok kétszer ugyanúgy aláírni a nevemet. De ettől nem drágább a kenyér, boldog vagyok, mert a tanyámon gazdálkodva, közben történelmi témájú könyveket olvasva azzal foglalkozom, amit szeretek, és ami érdekel. A közoktatásnak is erről kellene szólnia.

Kontraszelekció, megbélyegzés és teljesítménykényszer helyett minden tanulót segítenie kellene, hogy megismerje önmagát, és abban teljesedhessen ki, amiben tehetséges és örömet okoz számára.

Albert Einstein így vélekedett: “Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fára mászáshoz, abban a hitben élheti le az egész életét, hogy hülye.” Az un. “Taigetosz-törvény” évszázadok óta meghaladott, korszerűtlen és káros elvek mentén akarja a halakat fára mászni tanítani.