Neues Deutschlandnak adott válaszaim

Megosztanám a német Neues Deutschlandnak adott válaszaimat.

Milyen sajátosságok figyelhetőek meg a mai magyar fiatalok (18 és 30 év közöttiek) politikai kultúrájában? Mennyire politizálnak tudatosan? Milyen különbségek figyelhetőek meg a szüleik generációjához képest?

A rendszerváltást követően a többpártrendszer kialakulásával sokan nagy reményeket fűztek az új, demokratikus rendszerhez. Azonban hamar világossá vált, hogy Magyarország demokratizálása nem megy egyik napról a másikra, ez azonban csalódottsággal töltött el egy jelentős réteget. A jelenlegi hatalom ezt az időszakot a liberális demokrácia bukásának állítja be (meglehetősen helytelenül). Ennek a széles, csalódott rétegnek lettünk mi a gyerekei, akikbe már egyfajta előítéletes hozzáállást neveltek a politikával, illetve a liberalizmussal kapcsolatban. Ebből kifolyólag a fiatalokat egy alapvető elhidegültség jellemezi a politikai közélettől. Ugyanakkor létezik egy olyan érdeklődő réteg, amelynek az attitűdje a politikához meglehetősen negatív: sokan úgy érzik, nincs esély a változtatásra. Ennek fényében rendkívül sokan mennek külföldre már a középiskola után is. Van olyan gimnázium, ahonnan minden harmadik tanuló külföldön kezdi egyetemi pályafutását. Magyarország a fiatalok számára egy süllyedő hajó, sokan még időben szeretnének menekülni. A fiatalok politizálási szokásaival kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy ha közvetlenül őket éri támadás, képesek egységesen kiállni érdekeikért. Ilyen volt az internetadóval kapcsolatos tüntetés, illetve a kockástámogatás, mely során több ezer fiatal állt ki a Tanítanék-mozgalom mellett. Ezeken természetesen mi is aktívan részt vettünk. Az utóbbi két akciót azért is tartom sikeres megmozdulásnak, mert a magyarok sokszor félnek, ha politikai megnyilvánulásra kerül sor. Rengeteg olyan diák volt, akiket szüleik azért tartottak vissza a demonstrációktól, mert féltek, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a gyermeküket később. A félelmük nem alaptalan; ahhoz, hogy bárki szabadon gondolkodjon Magyarországon, egyre inkább bátorságra van szüksége.

Hogyan és milyen eredménnyel igyekszik érzékenyíteni a LiFT a fiatalokat a párt és a szervezet céljai iránt?

A LiFT amellett, hogy igyekszik aktív szerepet betölteni a politikai életben, kulturális műhelyként is funkcionál: vitaesteket, előadásokat, filmvetítést, felolvasóesteket szervezünk. Természetesen központi téma a szabadság és a fiatalság. Ezek rendre olyan programok, amelyekre az is betér, aki amúgy nem feltétlenül érdeklődik a politika iránt, de egyetért a szervezet értékeivel. Mivel elsősorban fiatalokhoz szólunk, igyekszünk vicces, kreatív és figyelemfelkeltő stílusban átadni gondolatainkat. Ezek általában utcai megmozdulások, internetes videók vagy mémek. Természetesen van egy komolyabb oldalunk is. Rendszeresen adunk ki közleményeket adott közéleti kérdésekről, tartunk sajtótájékoztatót. A legutóbbi ilyen megmozdulásunk egy megoldásjavaslat volt a hajléktalanok kilátástalan helyzetével kapcsolatban, de szerveztünk adománygyűjtést is a rászorulóknak. A jelenleg is futó fő kampányunk a marihuána legalizációja, amely lényegében egy tabutéma Magyarországon. Véleményünk szerint a magyar drogpolitika elavult és működésképtelen, ezen fontos lenne változtatni. Egyik fő célunk, hogy bevonjuk a fiatalokat a politikai életbe, és ösztönözzük őket arra, hogy éljenek választójogukkal, merjenek kiállni az érdekeik mellett; másképp úgy járunk mint Nagy-Britannia a Brexittel kapcsolatban, ahol az idősebbek akarata érvényesült. Illetve, a hatalom sem fog minket komolyan venni, hiszen egy inaktív rétegnek könyvelnek el minket. Ezen kell, hogy változtassunk! Eredményességünket az egyre növekvő érdeklődés bizonyítja. Hétről hétre bővülünk tagokkal; mostanra már nem csak Budapesten, hanem más városokban is aktív tagsággal rendelkezünk. Különböző egyetemi fórumokon, vitaesteken is meglehetősen jól helytállunk, amely felkeltette a fiatal egyetemisták érdeklődését.

Az őszi-téli közvélemény-kutatások szerint a Liberálisok helyzete finoman szólva nem túl fényes. Lehet-e az eredményeket – ideológiai szempontból vizsgálva- a liberális eszmék bukásaként értelmezni, vagy más jelenség áll a számok mögött?

Rendkívül nehéz dolgunk van, hiszen a jelenlegi hatalom illiberális államot szeretne felépíteni Magyarországon. Ezáltal a kormányunk szabadságharcot vív Brüsszellel, a menekültekkel és velünk, liberálisokkal szemben is. A szabad sajtó mélypontját éli, hiszen sikerült a legnagyobb ellenzéki lapot is megszüntetni. Az idegenellenesség eddig nem ismert mértékben van jelen a társadalomban. Sajnos a baloldali ellenzékkel sem fényes a kapcsolatunk, hiszen sok kérdésben nem értünk velük egyet. Ebben a közegben mozgunk mi. Nem könnyű feladat, de jó úton járunk. Ha nem is nagymértékű, de mérhető támogatottságunk van, mely szépen lassan emelkedik. Ezzel párhuzamosan egyre többen ismernek meg minket, és jönnek rá arra, hogy amit képviselünk, helyes. Úgy érzem, felelősség van rajtunk, mert Magyarország a radikalizálódás útján áll, és ebben a helyzetben nekünk, szabadelvűeknek, fontos feladatunk van.

Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy Európában is megfigyelhető folyamat, hogy a gazdasági fejlődés gyengülésével párhuzamosan egyre növekedik a társadalmon belüli egyenlőtlenség, e jelenség kísérőjeként pedig az autoriter nacionalizmus. Milyen eszközökkel fordítanák vissza ezt a folyamatot Magyarországon?

Az első és legfontosabb dolog a jogállam visszaállítása. A jelenlegi kirekesztő alaptörvény felülírása, a szabad sajtó visszaállítása és a szabad oktatás megteremtése, ami véleményem szerint a hosszútávú megoldás kulcsa. A jelenlegi kormány olyan mély sebeket okozott a magyar társadalomban, melyet hosszú idő lesz begyógyítani.

Egy liberális ellenzéki párt ifjúsági szervezeteként mennyiben érzik feladatuknak a mai magyarországi populizmus nyomában kialakult viszonyrendszer, illetve a központosított média helyzete elleni aktív tiltakozást (pl. széles körű demonstrációk szervezését)?

Széleskörű demonstrációt ugyan még nem szerveztünk, de gyakorlatilag minden megmozduláson tagságunkkal, támogatóinkkal aktívan részt veszünk. Úgy a központosított média, mint a központosított oktatás is számunkra az egyik legfájóbb bűne a jelenlegi rendszernek. Mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az általunk képviselt szabadság eszmeisége visszatérjen a sajtóba és az oktatásba egyaránt.

El tudna képzelni egy koalíciót valamelyik ellenzéki párttal, ha most lennének az országgyűlési választások?
Ha valóban kormányváltást szeretnénk, a demokratikus ellenzéknek együtt kell működnie. Az, hogy ez milyen formában fog megvalósulni, kérdéses, de mi mindig konstruktívan, javaslatokkal fogunk leülni a tárgyalóasztal elé, ahogy ezt eddig is tettük. Ugyanakkor olyan szélsőségeket képviselő pártokkal, mint a JOBBIK, semmiképp sem fogunk együttműködni.

Köszönettel tartozom Ongjerth Hannának a lehetőségért!

 (A cikk itt megtalálható: https://www.neues-deutschland.de/artikel/1039472.kampf-um-die-unsicheren.html)