Hogyan legyünk milliárdosok

A sarki kisbolt egy kiflit nem adhat úgy el, hogy arról a NAV ne értesüljön élő, egyenes adásban. Eközben a kaszinók adózása olyan pénzforgalomra épül, aminek a valódi mértékéről kizárólag maguk a kaszinók tudhatnak. A NAV nem csak az új típusú, online rendszeren keresztül nem láthat rá a valódi forgalomra, (hiszen a kormányzati jogalkotók nem tartják fontosnak az online pénztárgépek bevezetését a kaszinókba) de ráadásul az adózás alapját képező bizonylatadási gyakorlat is nevetséges. Vagy leginkább nem létező.

Hogyan legyünk milliárdosok

 

Hogyan keressünk mások kárára több tízmillió forintot az év minden egyes napján, legálisan? Egyszerű.

Legyen ön is Andy Vajna!

Amennyiben egy hétköznapi, tisztességes vállalkozásban gondolkodik Orbán Viktor személyes barátsága nélkül, akkor ezt a tervét Magyarországon, jelenleg nem fogja tudni kivitelezni.

Manapság a magyar vállalkozók többsége ugyanis végtelen adminisztrációval, átláthatatlanul sok betartandó törvénnyel, szabállyal, rendelkezéssel, hivatalnokkal, engedéllyel kell megküzdjön nap, mint nap. De nem így Andy Vajna, az ő mindennapjainak egyik legnagyobb kihívása lassan a készpénz fizikai tárolása lehet.

Jól frekventált kaszinó tulajdonosának lenni nem rossz üzlet. Ezt tudtuk, ha más nem, néhány mozifilmből. Az viszont, ami jelenleg Budapesten történik a kaszinók világában, messze túlmutat ezen a szinten. Először is fontos emlékezni, hogy az Orbán Viktor kézi irányításával működő Fidesz kormány néhány évvel ezelőtt még a szerencsejátékok addiktív veszélyeire hivatkozott, amikor elkobozta mindenkitől a szerencsejátékhoz köthető szolgáltatások nyújtásának, valamint az ilyen típusú eszközök üzemeltetésének jogát. Az addiktív (függőségi) veszélyek súlyát nem vitatnám, főleg azóta, amióta jártam egy ilyen intézményben. A kormány tagjai viszont ezzel a kérdéssel viszonylag rövid ideig foglalkoztak csupán. A kaszinóban általam tapasztalt addikció mértékéről csak annyit, hogy ha egy lottószelvény megvásárlását tekintek a kábítószerek listáján egy esti pohár bornak, akkor a kaszinóban, a rulett asztal körül néhányan láthatóan a heroinhoz hasonló problémákkal küzdöttek. De amint Orbán Viktor személyes jó barátai, Andy Vajna és Szima Gábor felkészültek kaszinóik megnyitására, valahogy a szélsőségesen káros szenvedélybetegség hirtelen már nem volt kormányzati téma. Inkább gyorsan  átadtak  öt, illetve két kaszinóra szóló koncessziót, azaz üzemeltetési engedélyt a két lojális, jó barátnak. Micsoda mázli, a koncessziók szerencsés, kivételezett nyertesei könnyedén találtak maguknak pont üresen álló kaszinókat, ahol igen hamar meg is tudták kezdeni a pénzszivattyúk működtetését. Szima Gábor két vidéki kaszinója a hírek alapján nem hoz igazán sokat a konyhára, Andy Vajna viszont felpörgött. 2015-ben az év minden egyes napján keresett majdnem 17 millió forintot az öt budapesti kaszinójából, ezáltal egy év alatt több, mint 6 milliárd (ezer millió) forint “adózott” (legális) nyereséghez jutott. De mit is jelent, hogy adózott?

A sarki kisbolt egy kiflit nem adhat úgy el, hogy arról a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) ne értesüljön élő, egyenes adásban. Eközben a kaszinók adózása olyan pénzforgalomra épül, aminek a valódi mértékéről kizárólag maguk a kaszinók tudhatnak. A NAV nem csak az új típusú, online rendszeren keresztül nem láthat rá a valódi forgalomra, (hiszen a kormányzati jogalkotók nem tartják fontosnak az online pénztárgépek bevezetését a kaszinókba) de ráadásul az adózás alapját képező bizonylatadási gyakorlat is nevetséges. Vagy leginkább nem létező.

A látogatásom tapasztalatai alapján azt kell mondjam, hogy ezekben az intézményekben úgy váltanak zsetonra készpénzt, tehát jutnak bevételhez egy szolgáltatásért cserébe, hogy arról semmilyen papír-alapú nyugtát, blokkot, vagy számlát nem állítanak ki.

Még a kasszánál sem, nemhogy a játékasztaloknál. És ugyanez történik az Euro-alapú asztaloknál a valutával is. Tehát folyamatosan tömik a készpénzt az asztalokba, gépekbe, majd néha-néha a kaszinó mond egy összeget a NAV-nak, és az alapján adózik is valamennyit.

Na ezek, a kaszinók által bevallott bevételek képezik az alapját annak az adózott nyereségnek, amiből végül 2015-ben Andy Vajna keresett naponta majdnem 17 millió forintot. Papíron. Képzeljük el, mennyi lehet a tényleges profit, ha ez még a fenti adózási forma eredményeként is megjelent hivatalos nyereségként! Arra most nem térnék ki, hogy Andy Vajna a kaszinók bevételeiből milyen bőkezű adományokkal hálálhatja meg a Fidesznek, és személy szerint Orbán Viktornak, hogy elkobozták, majd neki adták a teljes piacot. Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.

Egy dolog biztosan látszik: Andy Vajnának lenni nagyon jó üzlet manapság.

Legyen ön is milliárdos! Legyen ön is Andy Vajna!

MEGOSZTÁS
Előző cikkPosványos
Következő cikkEllenzékiség és olimpia