Orbánnak sikerült egy izgalmas interjút csinálnia

Karácsonyra a dolgos nép egyszerű gyermekei – így nevezzük összefoglaló néven Mészáros Lőrinc és tsai jobbágyait és zselléreit – egy csinos interjút kaptak hát a megyei lapokban, már az alcím is hívogató, hogy dobjunk el mindent és azonnal olvassuk el: „Orbán Viktor miniszterelnök szerint hazánk számára a töretlen fejlődés éve következik” – hát kit nem izgatna mindez. Ó, micsoda édes interjú. Már Szakács kollega kérdései is.

Itt kérem szabotázs szag van

Orbán Viktor tulajdonképpen nagy köszönettel tartozik annak a ma még ismeretlen személynek, aki belejavított az elfoglalt megyei lapok egyikében, a Fejér megyei Hírlapban megjelent interjújába.
„Győztessé tesszük az országot” – harsog a főcím, amely után mindenki, aki még nyomtatott újságon szocializálódott, legyint egyet és tovább lapoz.

Ezek azok a cikkek, interjúk, amiket normális ember még véletlenül sem olvas el, ha egy lónak beadnák, az megdöglene.

Ezt még Szakács Árpád anyukája sem fogja elolvasni – Szakács Árpád jegyzi a propaganda interjút – ettől a szomszéd asszonyoknak még eldicsekedhet vele, de azért a helyébe nem tenném, mert nem biztos, hogy jót tesz a barátságnak, amit esetleg válaszolnak neki.
De, ami a lényeg. Néhány hete Fideszhez közelálló körök megszerezték a megyei lapok egy jelentős részét. Egyből el is kezdték ezekben tolni a fideszes sikerpropagandát, ahogy az kell. Ehhez persze ki kellett rugdosni a régi embereket – de hát, ahol gyalulnak, ott hullik a forgács – mondta egy e tárgyban klasszikusnak számító szerző.
Karácsonyra a dolgos nép egyszerű gyermekei – így nevezzük összefoglaló néven Mészáros Lőrinc és tsai jobbágyait és zselléreit – egy csinos interjút kaptak hát a megyei lapokban, már az alcím is hívogató, hogy dobjunk el mindent és azonnal olvassuk el: „Orbán Viktor miniszterelnök szerint hazánk számára a töretlen fejlődés éve következik” – hát kit nem izgatna mindez.
Ó, micsoda édes interjú. Már Szakács kollega kérdései is.
„Magyarország életében is nagyon mozgalmas volt a 2016-os év. Elkészítette már az idei számvetést?” – ez aztán tényleg a szakma egyik csúcsa. De mindent lehet fokozni: „Mit várhatunk a következő esztendőtől?”
(Esztendőtől és nem évtől, ha már – nyilván ha egy félisten színe elé kerülünk, akkor alaposan válogassuk meg a szavainkat és legyünk fenköltek.)
De ne legyünk igazságtalanok. A szerzőbe szorult ám bátorság, mert emígyen is tud ám kérdezni: „Az egészségügy és az oktatás helyzete nem tűnik sikerágazatnak. Elakadtak a reformok?” (Ne kekeckedjünk most azon, hogy egy helyzet miként lehet, vagy nem lehet sikerágazat, a lényeget értjük így is.)
És jön persze a megnyugtató felelet, hogy dehogynem, ez aztán a sikerágazat – soha ilyen jó nem volt, stb. Mire a propaganda interjú elkészítésére kivezényelt erre eképpen replikáz:
„Az ellenfelei folyamatosan korrupcióval vádolják. Hatékonynak tartja ezeket a támadásokat?”
Nincs egy kis nono, vagy cöcö – vagy afféle, hogy a nagynéném a múlt héten volt egy kórházban és azért mesélt egyet, s mást. Vagy, hogy van az, hogy százmilliárdok úsznak el a Mészárosokhoz, Garancsikokhoz, miközben az „oktatási sikerágazatban” khhmm, szóval ott azért nem minden alakul világszínvonalon, és így tovább.
Szóval, nem kell magyaráznom, ilyet még a hithű fideszesek sem olvasnak el, mert ők maguktól is tudják, hogy ez minden világok legjobbika – akkor miért töltsék az idejüket egy ilyen tömény unalommal.
Ámde az ismeretlen szabotőr – tuti sorosista lesz – négy helyen belejavított apócskát a szövegbe.
Ahol a Kis Vezető az ápolónők fizetésemeléséről szónokol, beszúrta, hogy a kórházi hullák száma is emelkedik. A korrupciós vádra adott válasznál odabigyesztette, hogy „Mi is használjuk”. Ahol arról nyilatkoztat ki a karácsonyi szent interjú alanya, hogy kikérték az emberek véleményét, ott megjelenik: „Bár nem érdekel minket.”
És arra a frenetikus kérdésre, hogy mit üzen a magyaroknak, az a válasz olvasható, hogy térjenek vissza a pogány értékekhez.

Itt kérem szabotázs szag van liberális magyarország
Itt kérem szabotázs szag van

Na most, ettől a pár apró kiegészítéstől rögtön érdekesebb lett ez az interjú, terjed az interneten és a többi. Tömegek olvassák el és böngészik – hála az ismeretlennek.
Mondjuk néhány főszerkesztőnek most nehéz napjai lesznek, mert nem elég fideszesnek lenni, de éberen kell őrködni, mert az ellenség betette a lábát a pajzson, amely már nem bástya, hanem erős rés.
Összeolvasó brigádok alakulnak, az olvasószerkesztők cenzori szerepet kapnak és csak az igen megbízható kollégák adhatják majd a nyomdába a többször ellenőrzött kéziratokat.
De szép is lesz ez az új világ.