Multifunkciós humanisták – avagy a rajtakapott Orbán

A menekültek el fognak menni, mi pedig itt maradunk. Forrongó gyűlölettel, kettészakadt társadalommal, és olyan emberekkel, akik ugyan honfitársak, mégsem érzik magukat egyetlen közösség tagjának. Sok, szétszakadozott, szétszakított társadalmi csoportosulás konfúz halmazává vált a társadalom, s úgy tűnik, ez az egész kép egyre csak sötétedik.

Orbán az iszlám fontosságáról

A minap, egy fiatal srác rávilágított arra, hogy Orbán Viktor, nem is olyan régen, tavaly nyáron még azt mondta, hogy „az arab világból érkezettek számunkra nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket, és nem szégyellünk olykor tanulni sem tőlük”.

A teljes videó megtekinthető Ágoston László facebook oldalán:

https://www.facebook.com/agostonlaszloartist/videos/893320557438710/

A felvétel megmutatja azt a mérhetetlen cinizmust, amellyel Orbán Viktor az elmúlt húsz évben működött a politikában. Rávilágít arra, hogy szemernyi félelem sincs benne arra nézve, hogy menekültek érkeznek Európába az iszlám világból. Neki egyetlen félelme van: hogy egyszer fel kell állnia a bársonyszékből Ezért minden egyes mondata, ezért az elitcsere, ezért a társadalom „lefejezése”. A régiónkban kialakulóban lévő tudás alapú társadalmak úgy húznak el mellettünk, mintha Trabanttal neveztünk volna be egy Forma 1-es versenyre. Ez sem Drága Orbán Viktornak, hogy megtarthassa hatalmát.

A közzétett videóból kiderül, hogy a kormányfő egy szavát sem gondolja komolyan, amikor az iszlám veszélyre emlékeztet

– feltehetően azokat sem, amelyeket a felvételen jelenlévő üzletembereknek címez. Lényeg, hogy dübörögjenek a népszerűségi indexek, no meg hogy dőljön a pénz, számolatlanul – az pedig az orosz és az arab világban is könnyebben intézhető, mint az Unió felé indulva. Ez nem kulturális különbség. Itthon sincs transzparencia, nincs fenntarthatóság – vannak viszont oligarchák. Jól jön a kis magyar valóság nagy tükörképe egy olyan világban, ahol a Fidesz módszereihez hasonló háttéralkuk köttethetnek. Jól jön az a pénz, amiért cserébe nem kérik számon a demokratikus értékeket és a működő jogállamot. Ilyen helyeken vannak Orbán Viktor igazi szövetségesei. Velük érti meg magát. Ez a keleti nyitás mögötti valódi tartalom.

Számomra ezt jelenti ez az videó, sem többet, sem kevesebbet. A gyűlöletkampány pedig azt, hogy lesz idő, amikor a menekültek már nem lesznek, mert a polgárháborúban álló szír csapatok és szövetségeseik – álljanak bármely oldalon is – leteszik a fegyvert. Nem elképzelhetetlen, hogy a legnagyobb katonai hatalmak elbánnak az ISIS-szel, és végül jelentősen visszaesik a konfliktus gócpontok száma: újraéled majd az élet sok olyan városban, településen, ahol most még a vízellátást is szétbombázták. Sokan a menekültek közül nem tervezik, hogy örökre új hazát keresnek, mindössze a konfliktusok idején szeretnék meghúzni magukat, biztonságban tudni szeretteiket, és nagyjából hasonló életszínvonalon élni, amilyet annak idején odahaza is biztosítottak családjaiknak.

A menekültek el fognak menni, mi pedig itt maradunk. Forrongó gyűlölettel, kettészakadt társadalommal, és olyan emberekkel, akik ugyan honfitársak, mégsem érzik magukat egyetlen közösség tagjának. Sok, szétszakadozott, szétszakított társadalmi csoportosulás konfúz halmazává vált a társadalom, s úgy tűnik, ez az egész kép egyre csak sötétedik.

A kérdés az, hogy miért kell humanistaként multifunkciós kommunikációs központtá válni? Miért kell Ágoston Lászlónak még a saját köreiben is magyarázni az álláspontját, miszerint éppen az volna a lényeg, hogy ez a folytonosan torzsalkodó két társaság ismerje fel végre: ők „egy és ugyanazon test két fele: a magyarságé”? Miért kell neki még azt is magyaráznia, hogy a célja a szemek felnyitása volt a videó közzétételével, nem pedig az, hogy a két, szétszakított és végletekig befolyásolt társaság közt véres csata vegye kezdetét? Miért kell még azt is magyaráznia, hogy amikor a demokrata oldal ilyen szemen szedett hazugságon kapja a miniszterelnököt, akkor arra nem azonnal a másik földbe döngölése a válasz? Ágoston úgy fogalmazza meg: „amíg az egyik oldal diadalt akar ülni a másik felett, és amíg korábbi sérelmeket akarunk megtorolni jövőbeni vitákban, addig nem lesz béke a Kárpát-medencében”.

Orbán ezt sem gondolja komolyan liberális magyarország

Szólni kell. Nem hagyni, ami most van, küzdeni, hogy másként legyen. Ebben áll az állampolgári öntudat és a történelmi felelősség. Ez a jelen generációinak kötelessége a jövő Magyarországa felé. 

Mégis, miért ennyire nehéz eljuttatni az emberség üzeneteit ebben a társadalomban? Miért van az, hogy még az üzeneteket megértőket is arra kell kérni, hogy az azt nem értők ellen ne forduljanak kapával-kaszával? Erre szerintem nem válasz a plakátkampány. Sajnos nem is fog elvonulni egyhamar ez a közhangulat – még akkor sem, ha már a kék plakátoknak hűlt helye lesz. Ez az egész bennünk dől el. Kérdés, hogy az egypercesek és az azokra adott heves válaszreakciók helyrehozhatatlan károkat okoztak-e az emberekben. Döntés kérdése, hogy mit felelünk erre a kérdésre. Minden nap lehetőségünk van megadni a saját válaszunkat. Jó lenne, ha szaporodnának benne a béke, a szolidaritás és a humanizmus hangjai.