Rogán Antal, a nagy túlélő

Szokás úgy tekinteni az Orbán-kormány propaganda miniszterére, a Fidesz volt frakcióvezetőjére, Budapest belvárosának a polgármesterére, Orbán egykori felfedezettjére, mint a nagy túlélőre. Rogán Antal ugyanis sok-sok hibát elkövetett pályafutása során, ám eddig mégsem került a süllyesztőbe.

A teflonbevonatú politikus

Szokás úgy tekinteni az Orbán-kormány propaganda miniszterére, a Fidesz volt frakcióvezetőjére, Budapest belvárosának a polgármesterére, Orbán egykori felfedezettjére, mint a nagy túlélőre. Rogán Antal ugyanis sok-sok hibát elkövetett pályafutása során, ám eddig mégsem került a süllyesztőbe.

A bukásokból most csak példálózó jelleggel néhány, a többi a Magyar szürke 48 árnyalata című könyvemben szerepel. Persze mindezek a botrányok hol vannak a mostani Portik féle ügytől, amikor egy súlyos bűnökért elítélt azt állítja, személyesen vitt Rogánnak pénzt, hogy elintézzen ügyeket nekik!
De vissza a múltba. 2006-ban, a választások környékén, ott volt a nevezetes Magyar Vizsla botrány. Egy magát függetlennek nevező állítólagos civil szervezet egy meglehetősen primitíven gyalázkodó lapot adott ki Magyar Vizsla címen. Ebben ekézték a szocialistákat és a szabaddemokratákat. Ugyan sokan éltek a gyanúperrel, hogy egy ismeretlen, a semmiből előbukkanó civil szervezet és annak kefebolt-tulajdonos vezetője nem képes finanszírozni egy 3,5 milliós forintos lapot, amelyik Kóka János akkori gazdasági miniszter órájával és Gyurcsány öltönyével példálózik, s a lejárató kiadvány mögött a Fideszt sejtették. A Fidesz persze tagadott. Pedig akadtak gyanús jelek. A lapot kiadó Horváth Éva egy Orbán Viktor kezdeményezésére létrejött igen radikális polgári kör vezetője volt.. Az asszony egy ideig a Fidesz választókerületi elnökekeként is működött, a szervezet első rendezvényén pedig Orbán is felszólalt. Ráadásul a lap azonos nevű weboldalát Rogán Antal közeli munkatársa regisztráltatta, aki többek között a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az oldalát regisztrálta, valamint Rogán megbízásából elhappolta az europaterv.hu-t a Medgyessy-kormány elől. Ezzel együtt mindent tagadtak. Aztán egyszer csak kiderült, hogy a Magyar Vizsla levonatait a Fidesztől Rogán titkárságáról faxolta el valaki – így némi hezitálás után itt már töredelmes vallomást kellett tenni.
Aztán jött a szerver ügy.

A Fidesz szerveréről behatoltak az MSZP kampányanyagait tervező Relatív Kft. reklámügynökség informatikai rendszerébe, és amit találtak azt ellopták.

Majd a lopott anyagot nagy büszkén közzé is tették. E kínos malőr szintén Rogánhoz volt köthető. Meg is nyírbálták kampányfőnöki feladatkörét, bár le már nem váltották. Minek is.

Aztán 2006-ban a Fidesz ismét elbukta a választásokat, újabb csúnya rossz pont Rogán neve mellett.
Többen, már korábban célozgattak rá, Orbán azért Rogánt nevezte ki kampányfőnöknek, hogy egy esetleges vereség esetére – igen a Fideszt egy időben rendszeresen elverte a szocialista-liberális koalíció – semlegesítse azt a törekvő fiatalembert, akiről sokan gondolták- talán ő maga is -, hogy egyszer a kedves vezető örökébe léphet. És ugye a sorban egymás után következő második vereség esetén demokratikus pártoknál előfordul, hogy a főnököt megkérdik, tényleg akar-e maradni. Ilyenkor előbukkanhatnak a Rogán – féle trónkövetelők. Ám ha már ügyesen kompromittálva vannak, akkor viszont ők sem ugrálhatnak.
Még szerencse, hogy Rogán idejében előkészítette a visszavonulását a fővárosi ötödik kerületi önkormányzat élére, ahol meghúzhatja magát az ember, amíg elmúlik a vihar.
Aztán 2010 után újra feltámadt, már mint a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miközben a bulvársajtó ügyes felhasználásával újraépítette imázsát. De ne szaladjunk ennyire előre, most afféle flashback technikával ugorjunk vissza a történet elejére.

 

  • A KISZ-ben

Rogán, aki sokáig úgy beszélt magáról, mint „fiatal” politikusról, 1972-ben született. Azaz, alig 9 évvel később, mint Orbán, ami mégsem nemzedéknyi a távolság. Rogán a szlovén-osztrák-magyar hármashatárnál fekvő Szakonyfaluban nőtt fel, a róla szóló Wikipedia szócikk szerint szlovén eredetű családban. A középiskolát a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte, ahol 1990-ben érettségizett.
Itt kóstolt bele a politizálás örömeibe. Természtesen, hol máshol, mint a KISZ-ben. Gondos kezek még azt is kikutatták, hogy a helyi lapban milyen cikkeket írt a KISZ megújításának szükségességéről, vagy miként értekezett az akkoriban már meglehetősen mulatságosnak tűnő „Ki tud többet a Szovjetunióról” vetélkedő hasznosságáról. Később egy interjúban úgy magyarázta tagságát az egykori magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségben, hogy „az osztályban mindenki KISZ-tag volt, ez kötelezően elő volt írva, én meg nem lógtam ki a sorból.” Arról most ne nyissuk vitát, hogy valóban kötelező lehetett-e a KISZ tagság a nyolcvanas évek legvégén – ha ő mondja, nyilván ott úgy volt.
A magát első generációs értelmiséginek nevező Rogán a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakára járt, 1995-ben diplomázott. Az egyetemi évek alatt 1992-től a Ráday utcai Széchenyi István Szakkollégium tagja volt. Saját visszaemlékezései szerint itt ismerkedett meg a Fidesszel, mert a szakkollégiumba gyakran jártak fideszesek előadásokat tartani. A végzés után rövid ideig a kollégiumban nevelőtanár, óraadó az egyetem pénzügyi tanszékén, a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, majd a Batthyány Lajos Alapítvány titkára volt. Az alapítvány még 1991-ben jött létre Antall József kezdeményezésére és nem titkolt célja az volt, hogy többek között értelmiségi támogatást szervezzen az akkori MDF kormánynak. Aztán, ahogy az MDF eljelentéktelenedett, az alapítvány fokozatosan a Fidesz felé fordult.
Rogán útja innen már egyenes volt a politikába. 1997-ben a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas egyik alapítója, alelnöke, majd a Fidelitas kvótáján 1998-ban már a Fidesz parlamenti frakciójában találja magát. Hamar úgy beszélnek róla, mint Orbán kiszemelt utódjáról, sőt, egy 2000-es interjújában maga is meglehetős fiatalos könnyelműséggel úgy fogalmaz, el tudja képzelni, hogy tíz év múlva már ő lesz a párt elnöke. (Röpke fejszámolás után megállapíthatjuk, hogy ez ügyben azért elkalkulálta magát.)
Mindenesetre, ekkor még rakétázik felfelé, a Fidesz egyik ökle, megmondóembere, egy ifjú ember, akinek szemmel láthatóan semmi sem drága a karrierért.

Emlékezetes parlamenti megszólalásában „múmiáknak” nevezte Horn Gyulát, Medgyessy Pétert, Kovács Lászlót. Sokkal többet már nem tudnánk felidézni tőle.

Azt is fel szokták e korból hozni, hogy egy bulvárlap közönségszavazatán elnyeri a „legirritálóbb politikus” címet.
A később történtek fényében érdekes az is, hogy kerületi képviselőként már 2005-ben azok mellett szavazott, akik akkor kérték az ötödik kerületi Roosevelt tér átnevezését Széchenyire. A kezdeményező indokolása az volt, hogy azért kell elvenni a teret Roosevelttől, mert szövetségesként „ő is felelős azért, hogy az oroszok megszállták Magyarországot.”

  • Bukások után

Aztán, már 2006-ban, a nagy bukások után nekikezd figurája átfazonírozásának. Polgármesterré választása után az egyik első lépése volt, hogy eladta a polgármesteri hivatal autóját, és a pénzt – majd saját 13. havi fizetését és jutalmát is – szétosztotta a „szegények”, azaz a kerület szociális segélyezettjei és a kevésbé tehetős iskolások között. Mindezek után kampányt indított azért, hogy a közintézmények előtt is kelljen parkolási díjat fizetni, és – Demszky Gábor és Szili Katalin jelenlétében – parkolóórákat szerelt fel a képviselői irodaház előtt. Kész volt a másik oldalon álló politikusokkal is mutatkozni, és nagyon óvatosan, de ellentmondani még Orbán Vikornak is.
Az átpozicionálás nem csak azt jelentette, hogy a szemüveget kontaktlencsére cserélte és elhagyta a nyakkendőt, hanem azt is, hogy tudatosan törekedett arra, Rogán és kis családja liberális magyarországhogy a bulvársajtó állandó szereplője legyen.A celebszerű szerep a polgármesterséggel együtt jár. Az pedig önmagában újdonság, hogy egy fiatalember tölti be ezt a posztot. Az V. kerület korábbi polgármestere is elment bálozni, csak kevésbé vonta magára a sajtó figyelmét. (…) Az a véleményem, hogy a politikusok magánélete a modern politizálásban már nem magánügy; nem szabad titkolni. A modern politizáláshoz ez hozzátartozik, Nyugat-Európában már évtizedek óta így van. (…) Én is sok embertől kaptam kritikát amiatt, hogy bementem a Szulák-show-ba. Szerintem viszont Nyugat-Európában a politikusok jelentős része, főleg az utóbbi tíz-tizenöt évben, már volt ilyen műsorban. Ez Magyarországon is így normális. Aki ezt nem fogadja el, afölött – bármennyire tisztelem is -, azt kell mondjam, eljárt az idő” – fogalmazza meg egy a Magyar Narancsnak adott interjúban.
S lőn. Egy városi legenda szerint, amikor második feleségével, a bulvárhírek szintén gyakori szereplőjével, egy drága magánkórházban megjelentek, akkor csak annyit kérdeztek: a szülés után hol tarthatják majd meg a sajtótájékoztatót. A történet valóságtartalmáért most nem kezeskedünk, az azonban tény, több lap is beszámolt az örömteli eseményről, a Blikkben megjelent lelkesült hangú, fényképekkel alaposan dokumentált beszámolójának szalagcíme emígyen harsant: „Rogán: Könnyezve vágtam el a köldökzsinórt.” A képen a mosolygó politikus, egy csecsemő, és az érthetően kicsit megtört feleség látható.
S ha már Blikk. Az ötödik kerületi önkormányzat közpénzből felállíttatott egy szobrot, amely a harmincas évek Pestjének rikkancsát ábrázolja. Bár az eredeti terven a harmincas évekre jellemző Az Est fejlécét vésték fel, Rogán polgármester úgy döntött, hogy korhűség ide-oda, a Blikket öntsék a bronzrikkancs bronzkezébe. Volt mit meghálálnia Rogánnak. Hiszen a szobor avatását megelőző egy évben 66 cikkben (átlag 5 naponta) említették meg a nevét.
A cikkek között ugyanis jó néhány nemcsak politikai megnyilvánulásairól, hanem a magánéletéről is szólt, így többek között tudósítottak Rogán Áron megszületéséről és megkereszteléséről, a budapesti Hard Rock Cafe megnyitásáról, amikor a polgármester is gitárt tört. D e arról is hírt adtak, amikor bringával ment a Sándor-palotába, vagy amikor Provence-ban nyaraltak, de a családi fagyizásról is olvashattak a lapot kézbevevők. Rogán és neje megjelent egy népszerű szappanopera egy részletében is, és még arról is gondoskodtak, hogy fotóriporterek megörökítsék a jelentős alakítást. Nem untatjuk az olvasókat a bulvárszereplések hosszú sorával. Csak még azt idéznénk fel: amikor Rogán felesége egy úgynevezett celebekkel terhelt divatbemutatón vett részt, a jelentős társadalmi eseményről bőséges terjedelemben tartotta fontosnak beszámolni a Rogán vezette kerület ingyenes újságja. Igaz, a szorgos olvasókat nem érte mindez váratlanul, hiszen Rogán és családja rendszeres szereplője volt a rogáni önkormányzat lapjának. Találtak olyan számot is, ahol, igaz egy dupla oldalon, négy fényképet is sikerült elhelyezni róla. Az egyikből megtudjuk, hogyan udvarolt a feleségének, a másik cikkből kutyájával láthatjuk, de akad olyan is, ahol elmélyülten dolgozik.
Rogán azzal is sikerrel bejutott az erre érzékeny lapokra, internetes oldalakra, hogy a parlamentben egy Louis Vutton táskával jelent rendszeresen meg, és karján az újgazdagok hivalkodó és közkedvelt Hublot óráját viselte. (Tessék csak felidézni, hogy a Magyar Vizsla többek között a politikai ellenfél drága óráját és ruházatát kritizálta.) Aztán a kritikákat meghallva egy ügyes piár-fogással jótékony célra elárverezte a táskát, és több mint egymillió forint jött be az akcióból.
Bár Rogánt a polgármesteri székért folyatott kampányában a Jobbik is támogatta, az kétségtelen, hogy Rogán az egyik kijelölt fideszes, aki egy időben rendszeresen felszólalt egyes antiszemita jelenségek ellen. Ő volt a fideszes szónoka annak a tüntetésnek, amit a parlament előtt tartottak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő parlamenti antiszemita akciója után.

  • Mindenki szem a láncban

Ha komolyabb vizekre evezünk, akkor talán értékelnünk kellene 2010 utáni frakcióvezetői tevékenységét is. A hely szűkössége miatt most csak azt idéznénk fel, hogy egyrészt visszatért a kedves vezető belé vetett bizalma. Másrészt, ismét igazolva látjuk a régi tételt, hogy ahol zsarnokság van, ott mindenki szem a láncban. Rogán vezetésével honosodott meg az a gyakorlat, amely szerint pénteken délután egyéni képviselői indítványként be lehet adni olyan alapvető, gyakran kétharmadot igénylő, jogszabályokat, amelyeket aztán – nem is nagy költői túlzással – már hétfőn el is fogadnak. Az „egyéni képviselői indítvány” nagyszerű módszer arra, hogy senkivel ne kelljen konzultálni, és elegánsan az államapparátust is meg lehessen kerülni. Ennek örülnek már csak igazán a baráti ügyvédi irodák, amelyek komoly pénzeket kasszíroznak a jogszabály előkészítésért.
És az is látszik, hogy az olasz maffiában kifejlesztett szervezési- és humánpolitikai elvek itt is nagyszerűen működnek. Rogán sem kerülhette el, hogy számtalan olyan jogszabályhoz ne adja a nevét, amelyek normális jogállamban kínosak lennének. És aki részt vesz a visszamenő törvénykezésben, a főbb közgazdasági elvek felrúgásában, az később már nehezen mutogathat ujjal a kedves vezetőre, hogy mindezt az ő bűne. Mert mindenki látja, hogy ez Rogán bűne is, és adott alkalommal, ne tessenek aggódni, Orbán majd fog is erre hivatkozni.
Ha a bankok szarvát kell letörni, akkor a mi Rogánunk büntetést rendel a versenyhivatalnál és láss csodát, a versenyhivatal milliárdokra bünteti a bankokat. Ha a közműcégek baját kell ellátni, akkor Rogán egyből ott terem és közli, hogy profitról márpedig szó sem lehet. Törvényileg.
Aztán a legutóbbi időkben azt tapasztaljuk, hogy Juhász Péter kerületi önkormányzati képviselő sorra hozza elő azokat a zavaros ingatlanügyeket, melyek nagyrészt még Rogán polgármestersége alatt történtek. A képlet egyszerű. Bennfentesek a valódi árnál jóval olcsóbban juthatnak értékes ingatlanokhoz, melyből óriási vagyonok keletkeznek.
Akadnak, akik ezen ügyből vezetik le a Rogán- család nem titkolt gazdagodását, a gyorsan növő Pasa parki ingatlant, a szemmel látható rongyrázást. Az pedig majd kiderül, mindez megtöri e a lendületes karriert, vagy ez sem árt neki.