A jobbikos farkas

Mint tudjuk, a Jobbik nevezetű párt mostanában néppártosodik és középre húz. Ezt onnan tudjuk, hogy maga a pártelnök közölte. Aki ugyan fiatalabb éveiben annyira a szélsőjobbon volt, hogy aki tőle jobbrább állt, az már leesett a szélen.

Mint tudjuk, a Jobbik nevezetű párt mostanában néppártosodik és középre húz. Ezt onnan tudjuk, hogy maga a pártelnök közölte. Aki ugyan fiatalabb éveiben annyira a szélsőjobbon volt, hogy aki tőle jobbrább állt, az már leesett a szélen. De kétségtelen, láttunk az utóbbi években nagy fordulatokat. Én emlékszem egy jó fej, liberális, demokrata érzelmű fiatalemberre, aki kínos, középkorú despotává küzdötte le magát, aki már csak annyira emlékszik a tanulmányaiból, hogy „csak hódolat illet meg nem bírálat”. De lehet hogy ez is a Soros miatt van.

 

Szóval, változnak az emberek. Miért ne lehetne afféle néppárt az egykori szélsőséges jobbikból? Hiszen a Fidesz már elvégezte a munka oroszlánrészét.

Megmutatta, hogy szemérmetlenül lehet lopni és lopásra optimalizálni egy ország jogrendjét. El lehet venni az iskolákat, az önállóságot. Földbe lehet döngölni mindazokat, akik mást gondolnak a világról, mint az egyáltalán nem kedves vezető. Fel lehet számolni a demokratikus intézmények egész sorát, meg lehet félemlíteni azokat, akik szerint ez így mégsem helyes, és egzisztenciálisan el lehet lehetetleníteni őket, sőt, szükség esetén a  rendőrség és az ügyészség is bevethető ellenük. Szóval, az ország szélsőjobbra való átállítását a Fidesz nagyrészt elvégezte. Jut a hétre is aktuális ellenség, akit gyűlölni lehet, hogy meglegyen a jó kelet-európai lelki békénk.

 

A fél- vagy egészfasiszták pedig szépen híznak a mi pénzünkből. A képünkbe röhögnek, hogy hahaha. Szabadság, egyenlőség, testvériség? Ugyan már. Minden hatalmat a királyi várba. Világ gázszerelői egyesüljetek!

Szóval, valóban a  szélsőjobb terep elfoglalva elég rendesen, innen nézve akár érthető is lenne, hogy a Jobbik most  az úgynevezett közép felé húz.

De mielőtt elandalodnánk mindezen, vessünk egy pillantást például Ózdra, ahol egy ifjú  legény lett a polgármester. Janiczak Dávid legújabb rendelete értelmében  az eddig minden ózdi szülőnek járó 300 ezer forintos támogatásból, amelyet a születő gyermekek után adnak, kizárják a 20 évnél fiatalabb szülőket és a gyereküket egyedül nevelőket, valamint azokat, akiknek nincs legalább 380 nap folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya.

 

Leírom még egyszer, mert nem biztos, hogy elsőre felfogható: kizárják azt a gyermeket, akinek valamelyik szülője 20 évnél fiatalabb – nyilván a  közvélekedés szerint ők a  cigányok. Azt, aki egyedül neveli a gyerekét, mert mondjuk nem házasodott össze szülőtársával. Vagy munkanélküli volt például mostanában, tehát nyilván cigány, esetleg nem gazsulált eléggé a helyi hatalomnak és így nem jutott még közmunkához sem.

 

Kétségtelen, nem lövi le őket, nem zárja táborba – ez utóbbira legfeljebb gondol –, csak éppen a közös pénzből az általa értéktelenebbnek ítélteket bünteti.

Ja, hogy az is gyerek, akinek fiatal a szülője, vagy csak az anyja vagy csak az apja neveli? Sebaj. Bizonyára cigány, vagy istentelen, esetleg vadházasságban él – az ilyen nem érdemel kegyelmet az egyébként fogyó országban.

 

És ez az ifjú legény, aki mindezt kitalálja és bevezeti Ózdon, a Jobbik új üdvöskéje, Vona Gábor protezsáltja a párt országos  alelnöki posztjára. Szép karrier elé néz. Akár még miniszter is lehet. Családügyi vagy emberierőforrásügyi, már miért ne. Amit tesz, az közben – nem tudok rá jobb szót – nettó rasszizmus, de mondhatjuk a fasiszta szót is, tökmindegy. Botrány. És az ország, ha ezt hagyja, akkor megérdemli a sorsát. Ott zsarnokság lesz, ott pusztatani fog a rasszizmus.

 

Soros György új hazájában a hatvanas években bevetették a  katonaságot, amikor a Little Rock-i egyetemre nem akarták beengedni az afro-amerikai hallgatókat. Pedig a helyieknek remek érveik voltak, hogy miért nem kellenek oda. Úgysem akarnak tanulni, buták, büdösek, képtelenek lesznek elvégezni az egyetemet, csak a  segélyre hajtanak, szaporodnak, minta nyulak, ha ide fognak járni, mindenki más elviszi  a gyerekét. A rasszista többség elpártol tőlünk és a többi. Ilyeneket mondtak.  És akkor hupsz bevetik a tengerészgyalogosokat. És ma kérdés ez már  Amerikában, hogy járhatnak e más bőrszínűek egyetemre?

 

Nálunk meg cinikusan magyarázkodnak, amikor brüsszeli eljárás indul, mert a roma gyerekeket sok helyen kizárják az iskolából, elvágva a lehetőségüket ahhoz hogy munkájuk legyen, hogy munkaviszonyuk legyen, és talán tényleg csak az marad, hogy korán szüljenek. Ne legyen félreértés, Novák Előd Facebook-oldalán lelkesen üdvözölte a „demográfiai hatásában  páratlanul jelentős“ önkormányzati döntést.

 

Néppártosodik a Jobbik? Fityfenét! A legsötétebb szélsőjobb. A báránybőr mögül kikandikál a farkas. Illetve már a lábunkat rágcsálja. Mi meg csak annyit mondunk neki: Ó bárányka, ne viccelj már? Mire ő leharapja tőböl, de mi még mindig úgy teszünk, hogy ez bizony bárány.

De így legalább nem kell izgulnunk, hogy itt a farkas a kertek alatt már régen.