Schiffernek igaza van. Hülye, aki itt politizál!

Ücsörögtem a gym öltözőjében, a reggeli önkínzás utáni jóleső fáradtsággal, és éppen arról beszélgettem az ismerőssel, hogy teljesen abba kellene hagyni a politika iránti érdeklődést, a vele való bármiféle foglalkozást, mert semmi értelme. Ekkor megszólalt a telefon (a mostani telefonok nem megcsörrennek, hanem megszólalnak). A Klub Rádiótól kérdezték, nem hívhatnának-e fel húsz perc múlva. A téma Schiffer András lemondása. Reflexesen elhárítottam a felkérést, mert teljesen váratlanul ért a hír.

Ücsörögtem a gym öltözőjében, a reggeli önkínzás utáni jóleső fáradtsággal, és éppen arról beszélgettem az ismerőssel, hogy teljesen abba kellene hagyni a politika iránti érdeklődést, a vele való bármiféle foglalkozást, mert semmi értelme. Ekkor megszólalt a telefon (a mostani telefonok nem megcsörrennek, hanem megszólalnak). A Klub Rádiótól kérdezték, nem hívhatnának-e fel húsz perc múlva. A téma Schiffer András lemondása. Reflexesen elhárítottam a felkérést, mert teljesen váratlanul ért a hír.

 

Hiányolni fogom Schiffert. Nem nekrológot írok, sőt, valószínűnek tartom, hogy ezentúl az elmúlt éveknél normálisabb élete lesz. De hiányolni fogom, mert ő az egyike a nagyon kevés komoly, hozzáértő, küldetéses politikusnak. S megértem, mert komoly embernek nincs helye, szerepe, tere abban a cirkuszban, ami ma a magyar parlament.

 

Schiffer tehát kivonult, és egyénileg megtette azt, amit tulajdonképpen teljes pártok, vagy akár az egész ellenzék is megtehetne: felállni és demonstratívan elhagyni a kiüresedett, groteszk és hazug színjátékot. Schiffer kivonulása egyéni döntés, és ilyen értelemben csak félig politikai tett. Okai azonban – az Indexnek adott interjúból ítélve – természetesen politikai szempontból is tanulságosak és nyomósak. Nincs politikai közeg, mondja, nem sikerül széles közéletet és értelmiségi támogatást nyerni az alternatív, zöld, baloldali vagy akármilyen ellenzéki politizálásnak. “Hosszú távon nem inspiráló az, hogy az ember egy viszonylag kisszámú frakcióban legyen képviselő. Attól viszont a hideg ráz, hogy kistestvérként egy koalíciós kormány részeként ott legyünk akár a Fidesz, akár az MSZP és vidéke mellett.”

 

Abszolút megértem Schiffert, a magánembert, hogy ebbe a reménytelen politikusi szerepbe már nem akar – nem bír – további energiákat ölni. De miközben hiányolni fogom az egyik komoly és emblematikus figurát, a felelősség alól sem tudom őt teljesen felmenteni. A helyzetet, amire panaszkodik, részben ők maguk – ő és pár ellenzéki politikus-társa –  tartották fenn, vagy legalábbis, semmit nem tettek a megváltoztatására.

 

Schiffer panaszkodik: A rendszerkritikus és egyéb társadalmi mozgalmak Magyarországon nagyon gyengék. Nincs olyan szellemi erőtér, amelyik a komoly ügyeket komolyan kezelné, feldolgozná, s ne csak a “Habony-művek” és a “ballib véleményformálók nyelvi leleményeivel” hadakozna.

 

Csakhogy András! Az emberek nem hülyék. Ugyanolyan racionálisak, mint te voltál, amikor egyéni megfontolások és racionalitás alapján úgy döntöttél, hogy otthagyod a parlamenti cirkuszt. Tudod, sokan miért nem lépnek be az általad áhított szellemi-közéleti erőtérbe? Csak a magam nevében beszélhetek: nos, azért, mert ti, ellenzéki politikusok nem teremtettétek meg a hiteles és  komoly ellenzékiség terét és auráját. Azért, mert nincs mihez csatlakozni.

 

Igazad van: nem perspektíva a Fidesz vagy az MSZP vidéke mellett kistestvérkedni. Nem csak neked, de nekem sem az. Miért nem tettetek valamit, ti, akik ellenzéki politikusok vagytok, ezért fizetést kaptok, tehát teljes időben, hivatásosan ezzel foglalkozhattok, szóval, miért nem tettetek valamit azért, hogy a Fidesz és az MSZP mellett legyen egy harmadik vidék is, valahol a kettő között? (Vagy, ha akarod, a Fidesz, az MSZP és a DK mellett egy centrista-zöld-liberális negyedik.) A kis ellenzéki pártok miért mindig egymás ellen játszottak és beszéltek? Te bajnoka voltál a többiek ekézésének, és persze a többiek is szerettek téged bántani. Még most is, ebben az Index-interjúban is kihasználod az alkalmat, hogy a “ballib véleményformálókról” értekezhess, miközben ilyenek talán már nem is léteznek. Folyamatosan mindent szétvert a mumus-látásod, a képzeletbeli madárijesztők elleni hadakozásod. S csodálod, hogy racionálisan gondolkodó emberek ebben nem akarnak “szellemi hátország” lenni? Miért nem építettetek semmit? Értem ezalatt: miért nem építettetek párbeszédet, ellenzékiséget? Miért nem fogalmaztátok meg a politikai prioritások sorrendjét a mai Magyarország számára? Eszeveszett hatalom fogságában és hihetetlen globális folyamatok szorításában vagyunk. Te mit csináltál ezalatt? Elmúlt huszonötéveztél, gyurcsányoztál, ballibeztél, felelősöket kerestél, szentenciákat osztogattál, embereket címkéztél meg, ahelyett, hogy a jövő számára fontos elveken dolgoztatok volna.

Józan ember ebben a cirkuszban már tényleg nem akar “szellemi hátország” lenni. Kivonulunk. Schiffer is kivonul. Ülünk a gymben, fáradtan, de jólesően. Hülyék lennénk politizálni!