Liberális Fiatalok nyílt levele Harrach Péter részére

Mindenekelőtt nagy örömmel tapasztaltuk, hogy Ön fontosnak tartotta, hogy elhatárolódjon a 12 pontunktól. Ez számunkra is nagyon fontos, hiszen az Ön által "dekadens életformának" titulált szemléletmódunk az esetek 99%-ban szöges ellentétét képezi a KDNP által képviselt nézetnek. Ahogy Önnek is, úgy nekünk is nagyon fontos, hogy mindenki tisztán lássa a köztünk lévő különbségeket, tehát először is köszönettel tartozunk, hogy Ön is alátámasztotta az általunk természetesnek tartott tapasztalatot: liberális fiatalok, és KDNP-s politikusok általában nagyon másképpen gondolkodnak.

Tisztelt Harrach Péter úr,

 

Sermer Ádám vagyok, a LiFT (Liberális Fiatalok Társasága) elnöke. Néhány nappal ezelőtt Ön utánam következett a Kossuth rádió 180 perc – című műsorában, és hosszasan foglalkozott az általunk összeállított, 12 pontba foglalt alapvetéssel. Sajnos a műsor struktúrája nem tette lehetővé, hogy adásban reagáljak a szavaira, ezért tartottam fontosnak, hogy legalább írásos formában, utólag ismertessem Önnel az álláspontomat, mely egyébként megegyezik az ifjúsági szervezetünk tagjainak álláspontjával is. Mi, liberális fiatalok elfogadjuk az Ön eltérő véleményét, és meg sem próbáljuk meggyőzni, de ahogy hallhatta is, szeretjük az érdemi vitákat, a szakmai alapú, átgondolt érvek ütköztetését.

Mindenekelőtt nagy örömmel tapasztaltuk, hogy Ön fontosnak tartotta, hogy elhatárolódjon a 12 pontunktól. Ez számunkra is nagyon fontos, hiszen az Ön által “dekadens életformának” titulált szemléletmódunk az esetek 99%-ban szöges ellentétét képezi a KDNP által képviselt nézetnek. Ahogy Önnek is, úgy nekünk is nagyon fontos, hogy mindenki tisztán lássa a köztünk lévő különbségeket, tehát először is köszönettel tartozunk, hogy Ön is alátámasztotta az általunk természetesnek tartott tapasztalatot: liberális fiatalok, és KDNP-s politikusok általában nagyon másképpen gondolkodnak.

Örülünk, hogy Ön is úgy gondolja, a LiFT 12 pontját “komolyan lehet venni”, annak viszont már kevésbe, hogy Ön szerint például a “szabadság egy ajándék”. Az ajándékot szerintünk adni szokás, ezzel szemben a szabadság minden embernek alanyi jogon jár, azt nem adja egyik ember a másiknak. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

Továbbra is fenntartjuk, hogy “a szerelemnek nincs neme”, és az embereknek egyszerűen joga van házasságot kötni a szívük választottjával. Abban Önnek egyébként igaza lenne, ha csupán annyit szeretett volna mondani, hogy az esetek nagyobbik részében a szerelem egy férfi és egy nő között szokott kialakulni, ez statisztikailag igaz, de ennél ez az állítás nem több. Viszont elképzelésünk sincsen, hogy a mindenkit megillető, alapvető emberi jogok magánéleti döntések szerinti korlátozása Ön szerint milyen módon kapcsolódik össze ezzel a kontextusából kiragadott, egyszerű párkapcsolati statisztikával. Mi szeretnénk, ha a házasság intézményének lehetősége megilletné az embereket. Így egyszerűen: az embereket. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

Abban ismét nincs eltérés a gondolkodásmódunkban, hogy az iskolákat szerintünk sem kellene függetleníteni az általános emberi értékektől, vagy a nemzeti közösségtől. Nem is beszéltünk semmi ilyesmiről. Viszont régóta égető szükség lenne arra, hogy a közoktatási intézmények, és alkalmazottaik inkább a tanulókhoz igazodhassanak, és ne közvetve, vagy közvetlenül magához Orbán Viktorhoz és az ő személyes oktatási, és nevelési elképzeléseihez legyenek kötelesek igazodni. A jelenlegi magyar kormány, és legfőképpen a miniszterelnök is végre felfoghatná, amit már nagyon régóta próbálunk mondani: az oktatás nem rövidtávú belpolitikai érdekeknek alárendelt idomítást jelent, az oktatás maga a hosszú távú jövő. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

A hazai vállalkozói közeget tekintve megértjük, hogy a vállalkozások említéséről rögtön uniós forrásokra asszociál. Mi is minden lehetséges fórumon hangsúlyozzuk a félreértések elkerülése végett, hogy Magyarország Európai uniós tagsága hazánknak számtalan hasznot hoz. Vagy legalábbis hozna, ha annak nagy részét nem lopnák szét a hatalom résztvevői még mielőtt “magyar földet érhetne”. Annak, hogy az uniós források 60%-a az ismert módokon kerülnek vállalkozókhoz, lehetetlen örülni. Mi nem Mészáros Lőrinceket, Habony Árpádokat, vagy Andy Vajnákat értünk vállalkozók alatt. Az, hogy az uniós pénzek 60%-a lényegében néhány kiválasztott vállalkozónak a zsebébe kerül semmilyen módon nem fedi le az általunk vallottakat, miszerint a hazai vállalkozói közeg javításával és kiszámíthatóságának stabilizálásával, valamint a szabad piaci mechanizmusok melletti elköteleződéssel kellene ösztönözni a kis-és közép-vállalkozások létrejövetelét, működését, és fejlődését. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

A közmunkával a problémánk természetesen nem az, hogy közmunka helyett inkább szeretnénk az érintetteket segélyekre szoktatni. A problémánk az, hogy a jelenlegi rendszer meg sem próbálja a munkavállalókat visszavezetni a piaci alapú munkaerőpiacra, ehelyett a kormány megelégszik a foglalkoztatottsági adatok álságos kozmetikázásával. Ráadásul meggyőződésünk, hogy még a közmunka keretein belül is lenne lehetőség valódi értékteremtő munka elvégzésére. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

A bevándorlásról lehet persze gondolkodni, de akkor tegyük azt konstruktív, nem pedig állandóan a határokat feszegető, lázongó, de markát tartó EU-tagállamként. De a bevándorlásnál sokkal égetőbb problémának érezzük, hogy a fiatal generáció számtalan tagjának a kivándorlás jelenti az egyetlen stabilnak tűnő jövőképet. Katasztrófának és tarthatatlannak gondoljuk, hogy fiatalok százezrei tervezhetőbbnek, kiszámíthatóbbnak és élhetőbbnek tartanak néha teljesen ismeretlen országokat is, mint a saját hazájukat. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

Amennyiben komolyan egyetért velünk abban, hogy Ön szerint is több Európára és több Unióra van szüksége Magyarország jövőjének, akkor kérjük ezt próbálja elmagyarázni Orbán Viktornak is, mert értelmezhetetlenül sokat távolodunk nap, mint nap Európától, és közben ijesztően sokat közelítünk Putyinokhoz és Szafarovokhoz. Bár nincsenek illúzióink: azzal, hogy igényként valami “megváltozott, normális uniós vezetést” említ, így azért biztosít minket afelől, hogy ebben sem tudunk egyetérteni Önnel. Szerintünk – ezek szerint Önnel ellentétben – az EU vezetése jelenleg is normális, csupán a helyzet és a problémák nem megszokottak, valamint nehezítő körülményként jelen vannak EU-szkeptikus és elképesztően destruktívan viselkedő tagállami képviselők  minden tárgyaláson. Ön szerint ettől mi dekadensek vagyunk?

A rádiós műsorban csupán ezekre a pontjainkra reagált. Miután azt mondta, hogy egyesével szeretne végig menni a 12 pontunkon (és tudjuk, hogy a műsorban nem lett volna lehetőség további beszélgetésre) leírom most Önnek mindegyiket:

 

 1. Független iskolákat, szabad oktatást!
 2. Több vállalkozót, kevesebb közmunkást és kivándorlót!
 3. A törvények uralmát követeljük az uralkodók törvényei helyett!
 4. Követeljük a könnyűdrogok legalizációját!
 5. Stadionok helyett kórházakat!
 6. Minden ember egyenlőnek születik, egyenlő esélyeket is érdemelnek.
 7. A szerelemnek nincs neme: követeljük az azonos neműek házasságának elismerését.
 8. Elutasítunk minden szélsőséget.
 9. A gyerekvállalás csakis a család döntése, másnak nincs beleszólása.
 10. Az egyházak politizálás helyett csak hitéleti és karitatív munkát végezzenek!
 11. Az internethez való hozzáférés a 21. században legyen alapvető jog.
 12. Több Európát, több Uniót!

 

Külön felhívnám a figyelmét a 10. pontra, nagyon érdekelne minket, hogy Ön, és a pártja hogyan gondolkodik az egyházak és az állam szétválasztásáról.

Fontos jelezni, hogy mi – a LiFT tagjai egyébként nem dekadensek vagyunk, csupán liberálisok, és fiatalok.

Fenntartva legalább az elméleti esélyt, hogy az Ön által nem említett  pontokhoz azért nem szólt hozzá, mert  még akár egyet is érthet velünk azokban, előre kell szóljunk, hogy a LiFT jelenlegi felső korhatára 35 éves kor. Bármennyi pontban is fog velünk végül egyetérteni…

Várjuk megtisztelő válaszát.

 

Tisztelettel,

Sermer Ádám

LiFT (Liberális Fiatalok Társasága) – elnök