A korszellem Mohácsa

A demonstrálni készülő nácik felvonulását, a civilek, a baloldali radikálisok és többek között a katolikus egyház vezetői akadályozták meg. S mi tagadás, néhány nácit alaposan helyben is hagytak.

A demonstrálni készülő nácik felvonulását, a civilek, a baloldali radikálisok és többek között a katolikus egyház vezetői akadályozták meg. S mi tagadás, néhány nácit alaposan helyben is hagytak.

Az esetről beszámoló tudósítás szerint: „Egy közép-európai város megmutatta… Megmutatta, mit tart a nácikról, hogy minimum viszolyog tőlük, és nem enged meg nekik egyszerűen semmit. S egy közép-európai város rendőrsége pedig megmutatta, mit kell kezdeni a utcáin randalírozókkal.”

Ennyi az egész. Milyen kár, hogy mindez 2007-ből, Prágából származik.

Mert a hét végén Székesfehérvárott virtigli náci felvonulás zajlott a legnagyobb természetességgel. A vélemény- és gyülekezés szabadsága a legfontosabbak közét tartozik, de azért mindennek van határa.

A közép-kelet európai nácik már régen megtanulták, Magyarország az a hely, ahol szépen nyugodtan lehet randalírozni. Provokálni. És semmi sem történik.

A magát előszeretettel illiberálisként definiáló államról derül ki, hogy talán – legalábbis ebben a kérdésben –a legliberálisabb.

A béke mai Európáját az a közmegegyezés hozta létre, hogy a szélsőségeseket nem szabad hagyni elfajulni, mert abból nagy baj lehet. A náciknak Európában nem osztanak lapot és ennyi.

Az úgynevezett „Kitörés napjára”, az SS-re emlékezni, Szálasit éltetni elfogadhatatlan. Nem fognak ettől még holnap senkit a Dunába lőni, nem nyílnak újra a gázkamrák – persze, hogy nem. Még abban sem vagyok feltétlenül biztos, hogy ettől több hívük lesz.

Csak éppen azt jelenti ez az egész, hogy akadnak, akik ha úgy adódna, szívesen működnének közre embertársaik meggyilkolásában, kirablásában – hiszen mindezt próbálják tisztára mosni. És most azt hiszik, már büszkék lehetnek rá.

Nem a migránsok, a menekülők veszélyeztetik az európai kultúrát, százezrek, milliók életét, hanem ezek a virtigli, szép szál, becsületes európai emberek, akiknek szellemi elődei már megmutatták, képesek ideológiai megfontolásból milliókat a vágóhídra küldeni.

És miért Székesfehérvár? Nos, megkockáztatom, hogy mindezt a Hóman szoborért kapták.

Szépen igazolva azt, hogy ha elindulunk a lejtőn, nincs megállás. Hóman nem is volt annyira antiszemita, végülis nem gyilkolt meg senkit, maximum mások, akik az ő nézetein bátorodtak föl, de hát arról szegény mit tehet. Hiszen a korszellem.

Az.

A korszellem.

Ezt értették meg ezek a vonulók. Hogy most Székesfehérváron ez a korszellem.

Felültek a korszellem szellemvasútjára.

Tegnap Hóman.

Ma már Szálasi.

Lassan ideje lenne, hogy itt is Prága legyen.

Különben Mohács lesz.