A hosszú út is az első aláírásokkal kezdődik

Egyre-másra gyűlnek a tiltakozó tanári aláírások a mai oktatási szisztéma ellen. A maradék ellenzéki sajtó lelkesen számol be minderről. A gyáva, alacsonyabb beosztású és nem is mindig nagyon okos hivatalosságok meg - mert úgy gondolják, ezt várja el tőlük a haza és Orbán Viktor, bár ez esetünkben ugyanaz -időnként kicsit fenyegetődznek. Ez első pillanatban jó jelnek tűnik, mert azt is mutathatja, hogy tartanak a tanári mozgalmaktól.

Egyre-másra gyűlnek a tiltakozó tanári aláírások a mai oktatási szisztéma ellen. A maradék ellenzéki sajtó lelkesen számol be minderről. A gyáva, alacsonyabb beosztású és nem is mindig nagyon okos hivatalosságok meg – mert úgy gondolják, ezt várja el tőlük a haza és Orbán Viktor, bár ez esetünkben ugyanaz -időnként kicsit fenyegetődznek. Ez első pillanatban jó jelnek tűnik, mert azt is mutathatja, hogy tartanak a tanári mozgalmaktól.

De a felsőbbség hallgat. Balog Zoltán néha úgy tesz, mintha érdekelné ez az egész, de inkább csak a tiltakozók szemét próbálja kiszúrni. Sokkal jellemzőbb a kuss. Mert a hatalom képviselői – ma még – úgy gondolják, hogy tízezer, húszezer vagy akár százezer aláírás esetén is mi történik? Hiszen a tanfelügyelő felügyel majd tovább, a mindennapi testnevelés, mindennapos énekelés, hit- és erkölcstan után késő délutánig az iskolába zárt gyerekek közül meg úgyis, aki tovább akar tanulni rohan a különórára, a külön angolra, mert másként hogy jutna el egy jobb nyugati egyetemre, ahová vágyik.

Úgyhogy a forradalom idő- és érdeklődés hiányában elmarad.Egy rendes KLIK-es vagy miniszteriális ember azt gondolja, csak balhézzanak egy kicsit, de ettől még a diktatúra építése zavartalanul folyik az országban. Közben csak a Lázár család több mint 700 millióért vett földet a minap, a Garancsi birodalom is épült egy kicsit, és Mészáros gazdának sem csak a disznai híznak.

Gyűjtögessenek azok a szegény kis tanárocskák aláírásokat, de ettől még azok fogják a legtöbbet nyerni, akikre a Kis Vezető fénylő tekintete süt. Mi egy bankrablás egy diktatúra alapításához képest?

Csakhogy ezt a mind diktatórikusabb rezsimet eddig főként az éltette, hogy a közönség egy jelentős része meglehetős beletörődéssel vette tudomásul, hogy egy egészen szűkös csoportocska itt maffiaállamot épít, és elviszi a közösből, amit csak lehet. És sokat lehet. Az aláírásgyűjtés, a tiltakozás csak az első lépés, ha itt megáll a történet, akkor sokra valóban nem mentünk vele. Ám lehet, többeknek most jut el a tudatáig, hogy valóban, lehetséges a tiltakozás, a demokrácia maradék eszközeinek a felhasználása. Ha úgy tetszik, akkor következhet akár az erőre ébredés korszaka is.

Nagy kérdés persze, hogy egy aláírásgyűjtő kampány elérheti-e, hogy az oroszlán ezentúl lemondjon a húsról és a friss véres zsiráfcomb helyett átszokjon a kamillás teára és a hersegő zabra? Pedig a szöveg határozott! Tisztelt Oroszlán, ezúton szólítjuk fel, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel a zsiráfok és zebrák fogyasztásával. Ha továbbra is vadászni fog rájuk, akkor tüntetést szervezünk a Kossuth térre, létrehozunk egy egyeztető bizottságot, és ha mindez sem lenne elég, akkor javasoljuk a parlament rendkívüli ülésének az összehívását is. Irgum-burgum. Az oroszlán ezt elolvassa, megnyalja a szája szélét, megrázza nagy sörényét és annyit morrant oda asszonyának: Elza ha még száz aláírás összejön nekik, akkor attól fogva mi vegetáriánusok vagyunk. Meg vagyok értve?

Minek magyarázzam. Az oroszlánt nem lehet sárgarépa főzelékre szoktatni és a Fideszt sem arra, hogy máról holnapra újra visszaadja az iskolák önállóságát, a tanszabadságot, a jövő lehetőségét. A baj ugyanis nem az oktatás ügyében van, hanem a Fidesz minden hatalmat maga alá gyűrő, központosító, antidemokratikus – ne szemérmeskedjünk, más szóval ezt hívjuk diktatórikusnak– rendszerével. A tanszabadság akkor jön el, amikor az egészségügy újra fontos lesz, amikor nem lehet fél perc alatt egy diktatúrát megalapozó törvényt áttolni a parlamenten, amikor nem vihetik el a nyugdíjmegtakarításaidat, amikor nem azoknak osztják a trafikot, aki benyal a pártnak, amikor nem csak az számít, hogy mennyire hiszel a Kis Vezető tévedhetetlenségben.

Na, akkor jön el újra a tanszabadság kora. Mert emberarcú fideszizmus már nincsen. Csak a hatalmukhoz, és az összeharácsolt vagyonhoz mindenáron ragaszkodó mamelukok. Akkor mi legyen az aláírásgyűjtéssel? Azt bizony folytatni kell, mert egy hosszú út is az első aláírásokkal kezdődik. Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell.